Ouwerkerk-van Broekhoven
Samen met Zeeland, Friesland,Overijssel, Utrecht, Groningen en Gelre is Holland verenigd in: De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, ook wel 'De Verenigde Provinciën', Latijn: Belgica Foederata, het was de naam van de republiek die bij gebrek aan een geschikte landsheer, in 1588 (tijdens de Tachtigjarige Oorlog) ontstond op het grondgebied van wat nu ongeveer Nederland is. Deze kleine republiek verwierf in de 17e eeuw (Gouden Eeuw) grote politieke, maar vooral economische macht. Zij speelde geruime tijd een hoofdrol op het wereldtoneel. Nanning wordt geboren tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) in de 80-jarige oorlog, ook wel De Nederlandse Opstand genoemd (1568-1648).
Godsdienst en de Kerk
Tijdens de oorlog tegen de Spanjaarden werden grote veranderingen doorgevoerd in de kerkelijke inrichting van De Nederlanden. Overal waar Maurits en zijn leger zegevierden werden de Katholieken uit hun godshuizen verdreven. In die kerken werden de heiligenbeelden verwijderd en werd een sobere calvinistische stijl ingevoerd. De priester maakte plaats voor de dominee. Voortaan kreeg de protestantse kerk het voor het zeggen in zaken als doop, trouwen en uitvaarten. De gereformeerde kerk kreeg een bevoorrechte positie. Deze kerk werd de zogenaamde publieke kerk. En omdat alleen mensen die lid waren van deze kerk bestuursfuncties konden vervullen was de elite van de Noordelijke Nederlanden lid van de gereformeerde kerk. De Katholieken mochten in hun eigen huis hun geloof belijden maar mochten hier geen ruchtbaarheid aan geven. Openlijk vertoon van hun geloof zoals het luiden van klokken of processies door straten waren verboden. Dit was een zware vorm van onderdrukking van de Katholieken die dertig procent van de Nederlandse bevolking uitmaakte.
Binnen de Calvinistische kerk was echter aan het begin van de zeventiende eeuw wel een richtingenstrijd aan de gang. De strijd ging tussen de volgers van Jacobus Arminius (1559-1609) en Franciscus Gomarus (1563-1641), beiden hoogleraar aan de universiteit van Leiden. De in Oudewater geboren Arminius stond een gematigde uitleg van het calvinisme voor (door oprecht te geloven kon je door God na het leven gered worden) (remonstranten), terwijl Gomarus de streng gereformeerde visie van predestinatie voorstond (contraremonstranten). De gereformeerde kerk in Nederland werd zo in twee kampen verdeeld. De contraremonstranten weigerden nog langer dezelfde kerkgebouwen te delen. De overheid, in de vorm van de Staten van Holland, zond een huurleger (de waardgelders) erop af om de twisten de kop in te drukken. Maurits was hier niet blij mee, omdat hij geen vat had op dit huurleger. Hij koos de zijde van de contraremonstranten en spoorde deze groep aan om tegen Oldebarnevelt, die aan de andere kant stond, in verzet te komen. Uiteindelijk trok Maurits aan het langste eind en Oldebarnevelt werd onthoofd in Den Haag. In de zogenaamde Synode van Dordrecht werd het geschil beslecht. De remonstranten richtten een nieuw kerkgenootschap op.
Nanningh Jans OUWERKERK, zoon van Jan Cornelis Nanninghe VAN OUWERKERK en NN BASTIAENSDR, werd geboren omstreeks 1615 in Almkerk en is overleden in 1662 ongeveer 47 jaar oud.
Almkerk
Nanningh trouwde met Adriaantje Adriaens VAN CLOOTWIJCK, dochter van Adriaaen Dirckz "de Jonge" VAN CLOOTWIJCK en Elisabeth Antonysdr "Lijske" UYTHOVEN, vóór 1645 in Almkerk. Nanning trouwde dus met zijn stiefzus: Zijn vader was getrouwd met de moeder van Adriaantje.
Adriaantje werd geboren omstreeks 1620.
Zij hebben drie kinderen: Adriaen Nanning, Jan Nanninghs en Cornelis Naningen.
Adriaen Nanning VAN CLOOTWIJCK werd geboren omstreeks 1645 in Alkerk-Uppel en is overleden vóór 1692.
Hij nam de geslachtsnaam van zijn moeder aan, Adriaen is vernoemd naar zijn grootvader Adriaen van Clootwijck en volgde na een korte onderbreking zijn moeder op in het bezit van "De Houck" onder Almkerk, een leen van de ridderhofstad Hodenpijl, dat reeds lang aan de Van Clootwijck's had behoord. Kortom Adriaen Nanning was kennelijk bestemd, om deze tak van de familie van zijn moeder voort te zetten. Hij kwam dan ook steevast in de verschillende akten voor met de naam Van Clootwijck.
Adriaen trouwde met Engeltje Joosten VAN VEEN, dochter van Joost Dircxz VAN VEEN en Jenneke Corstiaens Jansdr VAN BESOYEN, vóór 1684.4
Zij hebben twee kinderen: Adriaentje en Nanning Adriaense.
Jan Nanninghs OUWERKERK werd geboren omstreeks 1645.
Jan trouwde met een onbekend persoon.
Hij heeft twee kinderen: Nanning Jans en Grietje Nannige.
Cornelis Naningen VAN OUWERKERK werd geboren omstreeks 1650 en is overleden na 1715.
Cornelis had een relatie met een onbekende vrouw.
Hij heeft acht kinderen: Jannigje Cornelis, Stoffel Cornelis, Theuntje Cornelisdr, Dirkje Cornelisse, Anneke Cornelisdr, Jan Cornelis, Cornelia en Johanna.
Bronvermeldingen
1. van de Koppel-Mijnlieff.
2. Een honderdtal Ned. Families door Maris.
3. Oud Rechterlijk Archief Almkerk no 12.
4. schatting.
5. Repertorium op de lenen van Hodenpijl.
6. doopakte.
7. Doopboek.