Eikelboom - Ouwerkerk

TERUG naar STAMBOOM - naar OVERZICHT

Ouwerkerk-van Broekhoven


Jan Nanninghs Ouwerkerk 1645 - ca.1704


Het Eerste Stadhouderloze Tijdperk (1650-1672) en de Acte van Navigatie
In het eerste Stadhouderloze Tijdperk (er zou nog een tweede volgen) was de machtigste man raadpensionaris Johan de Witt (1625-1672). In die tijd was er voortdurend conflict met de Engelsen onder leiding van Oliver Cromwell (1599-1658). Hij stelde allerlei wetten in om de economische macht van Engeland uit te breiden. Een van die wetten was bijvoorbeeld de Acte van Navigatie, die inhield dat alleen koopvaardijschepen van Engeland goederen mochten vervoeren die in het Verenigd Koninkrijk waren geproduceerd. De Nederlanders waren fel gekant tegen deze monopolistische handelswijze. Daarop brak een aantal handelsoorlogen uit tussen de Republiek en Engeland. De eerste was in 1652. Deze Eerste Engelse Oorlog duurde twee jaar en liep niet goed af voor de Nederlanders. Zij diende de bovengenoemde acte te accepteren.
Michiel de Ruyter Hierop besloot Johan de Witt tot een enorme uitbreiding van de marinevloot. Hij meende dat veiligheid op zee en daarmee de enorme Nederlandse handelsbelangen het best konden worden gediend. De Nederlandse vloot werd hierdoor zelfs zo machtig dat zij in de Oostzee een oorlog tussen Zweden en Denemarken door militaire macht wisten te beëindigen om zo de rust in de aanvoerlijnen naar de Baltische Staten veilig te stellen.
De Tweede Engels Oorlog (1665-1667) wist De Republiek door de nieuwe sterke marine te winnen. Onder leiding van admiraal Michiel Adriaenszoon De Ruyter (1607-1676) voer een aantal Nederlandse oorlogsschepen over de Noordzee naar Engeland en voer de rivier de Thames op. Tijdens deze 'Tocht naar Chatham' in 1667 voer de Nederlandse marinevloot door een ijzeren ketting over de rivier en vernietigde een aantal Engelse oorlogsbodems en marinewerven. Ook namen de Nederlanders het Engelse vlaggenschip HMS Royal Charles mee naar Holland.

In de tijd van Jan Nanningh moeten er al molens in de polders hebben gestaan. De Uitwijkse molen bij Uppel, Zandwijkse molen en de Doornse molen bij Almkerk zijn gebouwd rond 1700. Met zekerheid weten we, dat lang voor 1699, de zeven wipmolens die hier stonden en waarvan alleen de Uitwijkse molen en de Zandwijkse molen nog over zijn, al in 1537 bestonden. Waarschijnlijk werden ze rond 1500 gebouwd en sindsdien meerdere malen vernieuwd. www.molensheusdenenaltena.nl

De Uitwijkse, de Doornse en de Zandwijkse molens

Jan Nanninghs OUWERKERK, zoon van Nanningh Jans OUWERKERK en Adriaantje Adriaens VAN CLOOTWIJCK, werd geboren omstreeks 1645 en is overleden ? voor 1704 ? ongeveer 59 jaar oud.

Van Jan Nanninghs heb ik niet veel kunnen vinden.
In archieven uit die tijd ben ik één Jan Nanningh tegengekomen:

"Pieternel Hendriks van Triest (van Trigt). Doop (nh) Sleeuwijk 13 augustus 1679 (dgt. Adriaentje Peeters en Jan Peeters) ondertrouw (1) (nh) Sleeuwijk 12 maart 1701 (huwelijksdatum niet vermeld) Jan Nanningh, j.m. van Almkerk, overleden voor 1704 (uit dit huwelijk zijn geen kinderen geboren)" ¹

Dit zou dan om een tweede huwelijk van 'onze' Jan kunnen gaan.
Pieternel gaat op 26 februari 1704 in ondertrouw met Thobias Claermont.

Jan trouwde met een onbekend persoon. Hij heeft twee kinderen: Nanning Jans en Grietje Nannige.


Nanning Jans VAN OUWERKERK werd geboren omstreeks 1670 in Almkerk,1 is overleden in december 1734 in Almkerk ongeveer 64 jaar oud en werd begraven op 23 december 1734 in Almkerk.2
Nanning trouwde met Geertruijt BROECKHUIJSEN, dochter van Pieter Jansen BROECKHUIJSEN en Zijttie Maertens VAN ES, op 5 april 1705 in Almkerk.2 Geertruijt werd gedoopt op 6 september 1682 in Babyloniënbroek2 en is overleden vóór 1713.
Zij hebben één zoon: Jan Nanninge.

Nanning trouwde vervolgens met Adriaantje Cornelis DE JONG, dochter van Cornelis Huigenzn DE JONG en Jannigje Leendertsdr VAN DER LINDEN, in 1713 in Almkerk.2 Adriaantje werd geboren in 1690 en is overleden omstreeks 1738 ongeveer 48 jaar oud.
Zij hebben zes kinderen: Cornelis Nanning(s)e, Fijke Nanninge (Sijke), Cornelia Nanningsdr, Geertruij Nanning, Cornelia Nanninge en Dirk Nanninge.


Grietje Nannige OUWERKERK werd geboren in 1678 in Almkerk, is overleden in oktober 1743 in Almkerk op 65-jarige leeftijd en werd begraven op 21 oktober 1743 in Almkerk. (Aangifte van overlijden 21 oktober 1743 te Almkerk).
Overlijdensnotities: overleden: + als weduwe; begraven in 1743 Almkerk; begraven: - aangifte op 21 okt; pro deo
Van Grietje worden geen ouders genoemd, maar omdat ze "Nanninge" in haar naam heeft gaat men er vanuit dat de vader Nanning heeft geheten.
Rond de tijd van haar geboorte is er geen Nanning Ouwerkerk te vinden.
Het kwam voor dat de kinderen de naam van de grootvader als 2e naam gebruikten en dan zou ze de dochter zijn van Jan Nanninghs Ouwerkerk.
Grietje trouwde met Antonie VAN VARIK. Antonie werd geboren in 1674 in Almkerk.
Zij hebben acht kinderen: Lijsbet Antoniesd, Jan Antonisse, Maijke Antoniesd, Anneke Antoniesd, Jan Antonisse, Nanning Antonisse, Evert Antonisse en Hendrick.


Bronvermeldingen

1. Kwartiestaat Both-Wilhelm.
2. SALHA.
3. Geschiedenis van Dussen en zijn kasteel.
4. rechterlijk archief Woudrichem.
5. Inventaris van Oud-rechterlijk archief van Woudrichem, 1579-1811.
6. doopakte.