Eikelboom - Ouwerkerk

Eikelboom-de Jong

Dirk
(Omstr 1500-)
Hendrik Dirks Mors
(1527-Vóór 1603)
Dirkje Hendriks
(1563-Vóór 1605)

 

Gezin

Partners / kinderen:
Philip Bastiaans

Dirkje Hendriks

  • Geboren: 1563, Langerak
  • Huwelijk: Philip Bastiaans 1
  • Overleden: Vóór 19 dec 1605, Langerak
Afbeelding

opsommingsteken  Gegevens:

• Vermelding: SAD, ora Langerak 7, fol. 9v. 31-3-1601: Rechtdag Philips Bastiaens en Jan Ockers, als erfgenamen van Neeltgen haer overleden moeder, eisers contra Cornelis Baltens, gedaagde die borg was voor Laureys Pieters, zijn swager.

SAD, ora Langerak 7, fol. 11. 28-4-1601: Rechtdag. Philips Bastiaens als erfgenaam van Neeltje zijn overleden moeder v.h z. ende ondervangende Neeltgen Bastiaens zijn jongste zuster en het recht hebbende van Jan Ockers x Adriaentgen Bastiaens en Thijs Thijs x Neeltgen Bastiaens contra Cornelis Baltens.

Langerak WK.1 18-5-1602
o.a. benoemd tot opzichters etc. Philips Bastiaens voor Daniel Bastiaens en Cors Bastiaens voor Weijntje (Ariens)

SAD, ora Langerak 7, fol. 56. 5-6-1603: Rechtdag extraordinaris gehouden op kosten, tussen partijen IJchgen Ariaens weduwe van Henrick Dirricx Mors, eiseresse ter eenre en Cornelis Henricx Uul en Philips Bastiaens als man en voogd van zijn huisvrouwDirrickgen Henricx, mitsgaders Jan Engberts als huisvrouw gehad hebbende Jonge Maritgen Henricx, moeder van Aelt Aerts Gedaagden.21
Jan Lenaerts treedt op als voogd van IJchgen Ariaens zijn tante en wordt geassisteerd door Dirck Daniels. De gedaagden worden vertegenwoordigd door Cornelis Coevoet. Coevoet wijst de eis om binnen 24 uur tot boedelscheiding te komen af. Hij eist eenschriftelijke inventaris van de boedel en uitbetaling van het 'moeders goed' van de kinderen. Het gerecht bepaalt dat de eiseres de verzochte inventaris zal leveren binnen den derden dag.

SAD, ora Langerak 7, fol. 57v. 7-6-1603: Rechtdag extraordinaris. IJchgen Adriaens, nagelaten weduwe van Henrick Dirricxs zaliger, contra Cornelis Henricxs Uul, Philips Bastiaens, als man ende voecht van Dirrickgen Henricx zijn huijsvrou, ende Jan Eijngberts, als te huijsvrou gehadt hebbende t'jonge Maritgen Henricx za., moeder van Aelt Aerts Schepenen de partijen gehoord hebbende, verklaren de eiseres tot de verzochte loting van de landen in kwestie, haar met de gedaagden competerende gefundeerd. 'Ordonneren partijen overzulcx voor mor­gen avond binnen zonneschijn mit den anderen int vruntlick te loten te weten tussen de weduwe ende erfgenamen elk half ende half ten ware bij hylicx voirwaerden tussen Henrick Dirricx zaliger ende zijn huisvrouw anders geconditioneerd ware'.

SAD, ora Langerak 7, fol. 59v. 29-11-1603: Cornelis Henricxs Uul voor hem zelven en Philips Sebastiaens als man en voogd van Dirrick­gen Henricx zijn huijsvrouw, als erfgenamen van Henrick Dirricxs hun vader, eisers contra IJchgen Ariaens weduwe ende boedelhoudster van wijlen Henrick Dirricxs, haar man, gedaagde. De eisers verwijzen naar de sententie van 17 juni en verlangen ieder 75 carolus gulden, wegens onverrekende huur van de zeven morgen land, de vruchten van het land en 30 ofte 40.000 'houpen'. 'Blijvende dies onverminderd den berg nog gemeen ende ongedeeld'.

SAD, ora Langerak 7, fol. 64. 7-2-1604: Compareerde op huiden ter vierschaer Jan Sebastiaens, out ontrent vijftig jaren, gedaagd ten verzoeke van Philips Bastiaens om te getuigen. Hij verklaart, dat hij een maand geleden ten huize van Cornelis Henricx Uul in Langerak is geweest, in het gezelschap van de requirant, van IJchgen de weduwe van Henrick Dirricx Mors, van Thonis Willems Smit en van anderen. Toen zou IJchgen verklaard hebben dat Lenaert Thonis van haar twee hont land in pacht had en dat hij nooit enige pacht betaald had.

Langerak RA.7 7-2-1604 f64
Ter instantie van Philips Bastiaensz tuijchde Jan Bastiaensz out ontrent 50 jaren, dat hij ontrent een maent geleden op een sondach ten huijse van Cornelis Henricxsz Uul alhier in Langeraeck is geweest vergeselschapt met Philips Bastiaensz, IJchgen de weduwe van Henrick Dirricxsz Mors, Thonis Willemsz Smit ende meer andere ende dat alsdoen Philips Bastiaensz de voorn. weduwe van Henrick Dirricxsz vraechde off Lenaert Thonisz van haer eenich lant in gebruijck hadde.

SAD, ora Langerak 7, fol. 65. 21-2-1604: Rechtdag. Wouter Lenaerts als man ende voogd van Belitgen Henricxs eiser contra Cornelis Henricxs, Philips Bastiaens als man en voogd van Dirricxken Henricx zijn huisvrouw, Thonis Lenaerts als man en voogd van Maritgen Henricx, Adriaen Henricxs en Jan Eijngberts die getrouwd was met de jonge Maritge Henricx, gedaagden samen als erfgenamen van Henrick Dirricxs Mors, hun vader. De eiser verzoekt de ge­daagden te veroordelen tot betaling van de som van 38 carolus gulden, wegens zeker arbeidsloon en ge­leend geld. Beligje Hendriks heeft kennelijk een deel van het bedrag, dat zij op 24 mei 1603 van haar stief­moeder eiste, ontvangen. Wouter Lenaarts probeert nu, nadat de boedel van zijn schoonvader verdeeld is, het resterende deel op zijn zwagers en schoonzusters te verhalen. Cornelis Henricx, Philips Bastiaens ende Adriaen Henricx verzochten copie van de eis, wilden bij de volgende zitting daarop antwoorden. Thonis Lenaerts, die een broer is van Wouter en getrouwd met de zuster van Beligje, bekent de schuld aan zijn schoonzuster en is bereid zijn deel van het bedrag te betalen om alle verdere onnutte kosten te voorko­men. Twee weken later op 6 maart 160429, bij de volgende rechtdag geven de overgebleven gedaagden hun antwoord op schrift. De eiser verzoekt bij de volgende rechtdag te mogen antwoorden. De schepe­nen accorderen. De zaak is hiermee waarschijnlijk opgelost. Op de rol van de volgende rechtdag komt deze zaak niet meer voor.

SAD, weeskamer Langerak 1, d.d. 19-12-1605. 9-12-1605: Jan Ockers ende Cornelis Henricks Uul als voogden van de weeskinderen van Philips Bastiaans verhuren een weer land van acht morgen twee hont gelegen alhier in Langerak genaamd Mari Jorisweer, daar Philips Bastiaens op gewoond heeft en overleden is met de huisinge en berg daarop staande en dat voor de tijd van vier jaren, ingaande Petri eerstcomende anno 1606 aan Adri­aan Hermans voor 17 gulden 71/2 stuiver de morgen. Borgen Herber Adriaans en Jan Henricks ieder voor de helft. De voogden willen mede verhuren het vijfde deel van veertien morgen land in twee weren achter de Waal. Het land zal twee jaren gebruikt worden door Cornelis Hendriks Uul.
Op dezelfde datum verhuren de voogden van de weeskinderen van Philips Bastiaans zeker 41/2 morgen min drie quartier hont land gelegen in Langerak in Heyn Cantenweer voor de tijd van vier jaren ingaande Petri 1606 aan Bastiaan Cornelis, de morgen voor 16 gulden. Borgen zijn Sijmen Basti­aans en Claas Rockus.


Afbeelding

Dirkje trouwde met Philip Bastiaans, zoon van Bastiaan Claasz en Neelte.1 (Philip Bastiaans werd geboren omstreeks 1560 en overleed vóór 19 dec 1605.)


Afbeelding

Bronnen


1 ancestors of Oscar den Uijl.



Inhoudsopgave | Achternamen | Naamlijst

Deze webpagina werd gemaakt op 25 sep 2012 met Legacy 7.5 van Millennia